Hovedside Medlemmer Akershus fylke
Akershus fylke

Image Det grønne fylket
Akershus ligger som et grønt belte rundt Oslo og kan geografisk sett deles i tre. Vestsiden vest for Oslo og indre Oslofjord. Follo sør i Akershus på østsiden av Oslofjorden og Romerike øst og nordøst i fylket. Akershus huser blant annet Eidsvoll bygningen hvor den norske grunnloven ble vedtatt i 1814. I dag er Akershus et viktig knutepunkt for trafikk inn og ut av landet og er blant annet hjem sted for Oslo hovedflyplass Gardermoen.

Akershus har en rekke viktige kultur institusjoner som til eksempel Henie- Onstad Kunstsenter, Bærums Værk, Fetsund Lenser, Sør-Gardermoen med Forsvarets Flysamlingen og vakre Drøbak by. Fylkets næringsliv kjennetegnes av et godt samspill mellom industri, finans institusjoner, forskning og utviklings aktører, utdannelses institusjoner og offentlig sektor.

Akershus fylkeskommune styres av fylkestinget som blir valgt hvert 4.år. Fylkeskommunen tar seg blant annet av overordnede oppgaver som går på tvers av de 22 kommunene i fylket. I tillegg er fylkeskommunen ansvarlig for blant annet videregående skoler, regional utvikling og planlegging, kultur, kulturminnevern, kollektivtrafikk og næringsutvikling.

Akershus og fylkeskommunen har et bred internasjonalt samarbeid og har flere vennskaps- og samarbeidsavtaler. Fylket er også medlem i flere internasjonale nettverk. Disse danner en ramme for både generell kontakt og konkrete samarbeidstiltak. Nettverksdeltakelsen varierer fra medlemskap i internasjonale organisasjoner til mer uformelle kontakter der avgrensede interesser, oppgaveområder eller faglig spesialkunnskap er grunnlag for deltakelse generelt eller i definerte prosjekter. Akershus deltar også i en rekke Interreg-prosjekter samt utdanningsprogrammer som Leonardo og Socrates.

Europeiske nettverk som Akershus fylkeskommune er med i:
- Assembly of European Regions (AER)
- Baltic Sea States Sub-regional Co-operation (BSSSC)
- Gøteborg-Oslo-samarbeidet (GO-samarbeidet)

Vennskaps og samarbeidsavtaler:
- Harju fylke (Estland)
- Delstaten Schleswig-HolsteinKontaktadresse:
Akershus Fylkeskommune
Schweigaards gate 4
0185 Oslo

Akershus fylkeskommunes hjemmeside

Kontaktperson:
Rune Bakkevoll
Internasjonal rådgiver
Tlf: +47 22 05 56 56
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen Vara:
Vara: Øystein Lunde, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen